PDA

View Full Version : Studio Ghibli


Muza chan
15th January 2008, 08:19
Cateva pareri personale despre unele dintre filmele realizate de Ghibli.

Howl's Moving Castle

O parere personala, mai rautacioasa ar putea spune unii. E un basm in totalitate, nu e de mirare, din moment ce e inspirat dupa o carte a lui Diana Wynne Jones. Am inteleles ca e totusi destul de diferit de carte. Un basm prezentat in stilul lui Miyazaki, asta il face unic si original prin modul in care e spusa povestea.

Ce mi-a placut: lumea in care se desfasoara actiunea (atmosfera de basm, cu magie, cu bine si cu rau), o parte din personaje (Howl si Calucifer, in primul rand.... doua personaje bine facute.... care-ti raman.... destul de mult si Sophie... reusiti ochii atunci cand e batrana.. cat de mult seamana cu ochii copilei de la inceput), castelul umblator suprarealist a lui Howl, modul in care o adunatura de fiare unite prin magie poate crea ceva atat de urat incat poate fi numit estetic. Trecerile in alte lumi, usa care te duce in diferite locuri. Mai ales, trecerea in trecut, mi-a placut in mod deosebit.

Mi-a displacut sperietoarea. Neplacut personaj si fara rost.
Fiind basm, stiam de la inceput ca e cu happy ending, toata atmosfera ducea spre asa ceva, asa ca nu a avut momente care sa ma tina in tensiune. Asta e o lipsa mare... din punctul meu de vedere.

Nausica of the Valley of the Wind
Nausicaa e pentru mine anime-ul perfect. E original suta la suta. Mi-a placut povestea, mi-a placut lumea, mi-au placut personajele, de fapt, pot spune ca mi-a placut tot.

Natura care se adapteaza si supravietuieste, oamenii care nu inteleg natura si celelalte fiinte, binele si raul din om, totul se contopeste intr-o poveste fascinanta. Mi-a ramas in minte scena de final, cu Ohm care o poarta pe Nausicaa si modul in care ea comunica cu ei.

Fascinant zborul, fetita dragalasa si fascinanta si puternica si fragila in acelasi timp, planorul ei... plutirea...

Muzica lui Hisaishi excelenta... o reusita la fel de mare ca cea de la Mononoke Hime.

E poezie, e visare, e ceva unic....

Spirited Away
In comparatie cu Mononoke Hime si NausicaŠ“ of the Valley of the Wind, pe care le consider capodopere, pot spune ca Spirited Away e mult mai slab, la mai multe capitole.

Povestea e un pic comerciala, nu mult, dar se simte. Nu are originalitatea si complexitatea pe care o au celelalte 2. Are magie, are elemente pur japoneze, are ecologie (vezi zeul murdar, el e murdar pentru ca oamenii au poluat mediul), chestii specifice lui Miyazaki.

Ce nu mi-a placut deloc sunt Yubaba si sora ei, sunt venite din basmele europene si ca personalitate, si ca infatisare (sunt caricaturale in stil Disney). Cele 2 personaje sunt comerciale, exista la Disney si exista in povestile europene multe vrajitoare de genul asta. Pana si faptul ca sunt 2, una rea si una buna, e cumva tot comercial.

Chihiro e simpatica, dar nu e un personaj care sa-mi ramana in minte. Haku mi-a placut cel mai mult dintre toate personajele. De remarcat No Face, de departe cel mai interesant si original personaj.

Faza cu transformarea parintilor in porci mi-a placut, e o critica sociala pe gustul meu.

Referitor la Spirited Away, e prea basm pentru mine. Si totul din cauza celor 2 personaje, vrajitoarele. Si nici copilul monstruos si tot ceea ce reprezinta el nu-mi place. Sa nu mai vorbim de cele 3 capete saltarete... strica atmosfera. Adica, de ce, tot ce tine de Yubaba trebuie sa aiba ceva grotesc, o vrajitoare rea putea fi reprezentata altfel, rautatea trebuie sa iasa in evidenta altfel, nu prin grotesc. Adica, ideea vrajitoarei din Alba ca zapada, care a fost foarte frumoasa, mi sa pare mult mai cool. Era mult mai in spirit anime ca Yubaba sa fie o femeie de o frumusete rapitoare, decat baba aia hidoasa. Eu zic ca a facut-o hidoasa tocmai ca sa prinda la americani, ca ei inteleg mai greu ideea ca frumusetea vine din interior si invers. Nenea Miyazaki o fi el un geniu, dar are si marele defect de a vrea sa aiba succes in SUA.

Ce este de valoare la cele 2 personaje, este ca evolueaza, pana la urma, in spirit anime.

Muzica e clar mai slaba, e tot Joe Hisaishi, dar muzica lui nu mai are aceeasi putere ca in celelalte 2. Nu mi-am oprit nici o melodie, cu toate ca am avut soundtrack-ul.

Animatia e excelenta, aici n-am ce zice. Fundalurile, peisajele, totul, exceleaza prin detalii si frumusete.

REDDEVIL
15th January 2008, 18:41
Miyazaki Rocks shi punctum!

Qwerty
15th January 2008, 21:06
Din toaote scrise mai in sus am privit numa Spirited away,nea placut dar nu la asa un nivel ca sal consider must see...

Muza chan
16th January 2008, 09:24
Filmele lui Miyazaki trebuie vazute de orice fan anime, fie ca-ti plac, fie ca nu. Tine de cultura.

Eu m-am referit doar la cateva din ele, interesant de vazut sunt si Laputa - Castle in the Sky, Kiki's Delivery Service, Porco Rosso, The Cat Returns, Whisper of the Heart.

REDDEVIL
16th January 2008, 17:19
nu uitam shi de "My neighbor Totoro" ^-^

lazifyre
16th January 2008, 17:29
yeah!!! rly rocks!!!

p.s. ghibli not gibli

Muza chan
16th January 2008, 17:52
Greseala de dactilografiere... :wait: rog un admin sa corecteze titlul thread-ului...

My neighbor Totoro e mai copilaresc... de aceea nu l-am considerat important. Dar are si el fanii lui. Ultimele productii insa sunt slabe.

Edit: Arigato!

Kratos
16th January 2008, 22:45
My faves are: Spirited Away, Kiki's Delivery Service and Nausica of the Valley of the Wind. Spirited Away was some kind of introduction for me to this Studio and it worked out. It's still my fave of Ghibli's. The second is a lovely story that I saw on TV with all my family in front of it. It's kinda' "nice and peaceful", but also touching. the story is at the beginning simple, yet complicated later + the end is very nice...Nausica was not so interesting for me at the very beginning, but it turned out a nice anime with a nice ending. The ending is quite intriguing, even if u know already how it'll be, the sound/music, the acting of chars, the drawing...all makes u watch it till the end and enjoy it. I call it - the spirit of Ghibli. In all their masterpieces u'll encounter something that is common for all of them - and that's the spirit I was talking about.

gothfry
17th January 2008, 13:56
ghibli "ze" best :) ... lista filmurilor produse de ei ..

NausicaŠ“ of the Valley of the Wind March 4, 1984
Laputa: Castle in the Sky August 2, 1986
Grave of the Fireflies April 16, 1988
My Neighbor Totoro April 16, 1988
Kiki's Delivery Service July 29, 1989
Only Yesterday July 20, 1991
Porco Rosso July 18, 1992
I Can Hear the Sea May 5, 1993
Pom Poko July 16, 1994
Whisper of the Heart July 15, 1995
Princess Mononoke July 12, 1997
My Neighbors the Yamadas July 17, 1999
Spirited Away July 27, 2001
The Cat Returns July 20, 2002
Howl's Moving Castle November 20, 2004
Tales from Earthsea July 29, 2006
Ponyo on a Cliff June 27, 2008

Ring
17th January 2008, 15:44
Unde pot gasi (Ghibli Sutudio works):
Howl's Moving Castle sau
Tales from Earthsea sau
Ponyo on a Cliff ?

gothfry
17th January 2008, 16:20
hz .. da eu vreu tata lista yn kalitate de DVD HD .. XD

Ring
17th January 2008, 16:35
hz .. da eu vreu tata lista yn kalitate de DVD HD .. XD

eu tot ash vrea... :secret:

Muza chan
18th January 2008, 13:12
Howl's Moving Castle e aici, de la KAA:
http://www.isohunt.com/torrents/?ihq=howl
Vedeti si voi ca s-ar putea sa fie si altele (n-am timp sa caut eu acum).

Kratos:
Ai vazut Mononoke Hime?

Kratos
19th January 2008, 15:52
Kratos:
Ai vazut Mononoke Hime?

Yepsy, saw it on TV long time ago cuz back then i-net was something unreachable ^_^. Very nice and interesting. I kinda' forgot about Princess Mononoke, because I saw it just once. Thx for reminding, guess I'll DL it to enjoy it once more :)